HISTORIA

JouluShow'n ensiaskeleet otettiin juuri perustetussa Sibelius-lukiossa 1980-luvun alussa. Reijo Karvonen, joka oli päävastuussa lukion pop/rock-musiikin opetuksesta, teki joulumusiikkisikermän orkesterille, bändille ja kuorolle. Sikermästä, jota alettiin kutsumaan joulupotpuriksi, muodostui Sibelius-lukion perinteinen jouluohjelma, johon suuri osa lukion oppilaista osallistui: kuorossa saattoi olla lähes 200 laulajaa.



Kun noin vuosikymmen myöhemmin Reijo Karvosen ura jatkui toisaalla, oli kouluun syvästi juurtuneen jouluperinteen jatkamiseksi melkoisia paineita. Reijon manttelinperijä Hannu Sorsa sovitti uuden joulupotpurin, jonka ensiesitys oli Orimattilassa järjestetyssä joulukonsertissa vuonna 1994. Uutena elementtinä tuli mukaan yhteistyö tanssijoiden kanssa. Alkumuodossaan potpuri oli noin 15 minuutin mittainen joulumusiikkisikermä, mutta vuosien kuluessa sovituksia tehtiin lisää, tosin joitakin vanhoja osia on jätetty pois. Nykymuodossaan joulupotpurin soiva osuus kestää noin 70 minuuttia.



Sibelius-lukio vietti lukuvuoden 2002-2003 väistötiloissa Konalassa. Koululla ei ollut käytössään asianmukaista juhlasalia, jossa konsertteja olisi voinut pitää, joten idea joulukiertueesta lähti itämään heti syksyllä 2002. Kun Keski-Suomen läänintaitelijana toiminut, koulun entinen kitaraopettaja Ilkka Rantamäki, lupautui järjestämään toimialueellaan koululaiskonsertteja ja yleisiä konsertteja, ensimmäinen joulukiertue starttasi matkaan joulukuussa samana vuonna.



Kiertueita on tehty vuosittain vuosituhannen alusta lähtien, poikkeuksena joulu 2006, jolloin koulun mittavien 100-vuotisjuhlallisuuksien vuoksi kiertuetta ei pystytty järjestämään. Tekniikan osalta kehitys on kulkenut puoliakustisesti tuotetusta konsertista, täysin sähköisen äänentoiston avulla toteutettuun kokonaisuuteen. Valosuunnittelu ja visuaaliset efektit ovat myös olennainen osa nykyesityksiä.



Nimike JouluShow lanseerattiin muutamia vuosia sitten. Koulun terminologiassa puhutaan kuitenkin yhä kotoisasti joulupotpurista.



JouluShow'ta on mahdoton toteuttaa ilman lukuisia koulun ulkopuolisia toimijoita: kuntien kulttuuritoimijoita, sponsoreita sekä äänen, valon ja logistiikan parissa ahertavia epäitsekkäitä talkoolaisia. Kaiken keskiössä ovat kuitenkin ihanat, energiset ja lahjakkaat esiintyjät, jotka vuodesta toiseen hämmästyttävät, hengästyttävät ja herkistävät.

 

Share by: